Coklat oh Coklat!!!

SELAMAT DATANG KE DUNIA MAKANAN YG BERASASKAN COKLAT

Jun 24, 2011

Mood Raya sudah datang....

walaupun Ramadhan belum menjelma, tak salah rasanye kalau sy nak buka tempahan tuk kuih raya ni sekarang.....    

          KUIH POPIAH NESTUM
          500gram = RM 17.00 - Tak termasuk kos pos


       
 utk yg berada di sekitar Pekan, Pahang.... di alu2kan kalau nak beli borong / jadi ajen. Ada komisyen. Boleh buat appointement untuk dapatkan sample....segera,  while stock last.

utk yang berada di sekitar kuantan : FREE DELIVERY sampai ke GIANT KUANTAN kalau belian 10 bekas ke atas. ( bolehla promote kt kwn2 opis beli ....kumpul ramai2 sekali.

TEMPAHAN DI BUKA SEHINGGA MINGGU PERTAMA BULAN RAMADHAN. namun, tempahan selepas itu boleh dipertimbangkan tetapi hanya untuk self pick up.

Slice Cheese Cake


size loyang 7inchi

                                                                     
Topping : blueberry

Jun 10, 2011

Pertunangan


Tempahan dari Raub, Pahang,
Thanx Ieda.

May 26, 2011

Kek Hari Guru









Semu 4 biji kek ni di tempah oleh Pn. Umaira wakil dr Agrobank Pekan untuk 4 buah Tabika di sekitar Pekan sempena Hari Guru.

Thanx ..... & jemput order lagi ye.... :)

May 16, 2011

Lagi koleksi kek & coklat

Loose order 40 pcs

Hantara perkahwinan

Juga Hantaran perkahwinan pasangan yang sama . 

Birthday Cake. 

on teacher's Day.

Terima kasih semua yg sudi mengoder & repeat order...

Apr 23, 2011

choclate- gift set


Thanx ye Wan & Ela.... kalau ok ble la promote kat kwn2 yg nak naik plamin plak lps ni... :)

Apr 16, 2011

mini lollichoc

choclate- gift set


Thanx Ieda ! siap bg duit raye kat anak2 saye sorang seringgit lagi tu! hehe...

choclate- gift set



TQVM kak Sue... nnt nak mkn lg jemputla beli lagi ye.... :)

Choc Moist Cake

Apr 3, 2011

Pandan Layer Cake

This is my 1st try.....
Actually my son yg  insist sgt nk potong kek...(asik tgk mama nya dok buat kek tuk org, die pun geram nak potong kek..)  Dia suh tulis "Happy Birthday", I said it's not your bday yet... then he asked me to write this words....  ya,,, we R happy Family.. alhamdulillah... happy2 sokmo.

tgk gmbar kt bwh ni.... comot sket, anak bujang 6thn la yg potong... kek dia la kata kan... :)

Biasa nye kek ni di hias dgn kelapa parut kering, tp sbb kami x berapa suka kelapa tu, so letak choc ricce & tulis sket2 camni...

Resepi kek ni amik dr SINI. tapi ade adjust2 sket, n saya guna susu cair instead of santan.
Thanx ye pn  owner.... sy minta izin C&P ye... sbnrnye ade jumpe beberapa lg resepi, tp tertarik nk cube yg ini. Untuk kek span, sy guna sponge mix dan ikut cara yg ada kt tepung tu je.mcm buat kek2 span yg lain....

Mula-mula sediakanlah sebji kek Span dan dibelah 4 (kita punya belah 3 aje) - saya belah 2 je... hihi
Bahan buat kek Span: 

5 biji telur grade b atau 4 biji yg grade A 
250gm tepung sponge mix 
1 sudu besar ovalette 
60 ml air 
60 ml minyak jagung 
1 sudu teh pes pandan (atau ambil dari daun pandan yg dikisar-lbh wangi baunya) 

Caranya: 
Panaskan oven. 
Pukul sponge mix ,telur dan ovalet pd kelajuan tinggi hingga gebu dan pekat. 
Tambah air dan pes pandan dan pukul lagi. 
tambah minyak dan pukul pada kelajuan rendah sahaja. 
Bakar selama 35 minit pada 180 degree celcius. 
Lepas siap dibakar..segera terbalikkan kek ke atas jaring selama 5 minit. 
Keluarkan dari acuan dan sejukkan. 

Untuk Custard: 
800ml santan + daun pandan - 4 helai - sy guna susu cair 
(Kita ambil santan kotak 250ml campur air jadi sehingga 800ml kemudian masukkan 
daun pandan blend dan tapis) 
1 sudu besar sebuk agar-agar 
1 cawan gula 
8 sudu besar Tepung Hoen kwe warna hijau/biasa pun boleh. 
1 sudu teh garam. 

Caranya: 
Masukkan semua bahan diatas dalam satu periuk dan masak sambil mengacau adunan tanpa henti hingga adunan jadi pekat dan likat. 

Cara melapis pandan Layer Cake. (Untuk acuan biasa yg tak boleh tanggal) 

Ini kena dilakukan dengan pantas kerana adunan custard cepat keras. 
Sendukkan custard dan ratakan atas acuan. Kemudian letakkan lapisan kek, kemudian cepat-cepat sendukkan adunan custard ratakan dan letak kepingan kek buat begitu dan untuk lapisan akhir (cth saya lapisan ke 3) jangan sendukkan custard diatas kek memadai letakkan custard dibahagian tepi biar padat dan rata. Lapisan akhir inilah menjadi tapak kek bila di terbalikkan nanti. Sejukkan lebih kurang 3 jam atau lebih baru dikeluarkan dari acuan. 



ok, kt bwh ni plak gambar lapisan terakihir kek sy dan gambar tepung Hoen kwe hijau yg saya guna.



alamak!!!! gambar terbalik, lupa nak edit. x pe la ye... tgk je la dulu, ade mase br tukar... mls nak tunggu intrnt ni, nak upload gambar slow sgt ni...





Mar 27, 2011

Kek Birthday


Harap Kak Sah & Birthday girl berpuas hati.... Thanx ya!

Mar 22, 2011

Happy 6th Birthday

Ni order dr Su, kek birthday untuk anaknya Hakim, dan puding trifle....




Thanx....

Mar 15, 2011

Puding Trifle


Puding trifle ni terdiri drpd lapisan..

POTONGAN KEK
PUDING KASTAD
JELI + FRUIT COCTAIL

Di jual dalam pelbagai size...



size : XL 
MINIMUM  ORDER : 1 BEKAS


size : L 
MINIMUM  ORDER : 2 BEKAS




size : M ( rujuk gambar bekas yang kosong) 
MINIMUM  ORDER : 3 BEKAS

size : S ( rujuk gambar bekas yang ada isi) 
MINIMUM  ORDER : 20 BEKAS



Jelly Cake


Ni ala2 Fruit Flan Cake, cuma tiada  hirisan buah dan fresh cream je. NI adalah kek span yg berintikan blueberry dan bertopping kan jeli dan di hiasi nata De Coco...serta hirisan buah ceri.....





Boleh jugak di tukar kepada  , topping jeli dan buah2an sprt peach,kiwi ,anggur dan strawberi.... Nak rasa boleh order ye.

Harga asas:
1kg (topping nata De Coco ) = RM 30.00
1kg (Topping Buah2an ) = RM 32.00

Mar 12, 2011

Happy Birthday!


Happy 3rd Birthday to sweet little girl....IKA.  Kek ni special, nenek ika x leh makan manis2, so request kek yg kurang manis...toping pun di minimizekan (wah... perkataan cipta senditi ni...). Ni order last minute, kul 10mlm, nak kul 10 pg esok.... so pakai ape yg ade je la.... Harap berpuas hati...

TQ

Selamat Pengantin Baru

Selamat pengantin baru ....
Coklat ni di bawa hingga ke Johor....



Harap berpuas hati.... terima kasih!

Mar 11, 2011

birtday cake & lollichoc

Ini kesinambungan drorder sebelum ni.... untuk budak2 PRA sek juga...
Yang ni pun same...tapi untuk kelas yg berbeza.....
SEdia untuk di hantar.....
Haha... yg ni bukan untuk di jual... yang ni peneman setia, di dapur dan semasa penghantaran....


Thanx ye kpd warga Pra sek SK Ahmad.
Harap berpuas hati...

Mar 8, 2011

Kek Birthday.... & Lollichoc

Kek ni belum siap sepenuhnya, ade sikit lagi instant accessory yg akan di tambah... tapi sementara rajin ni, terus la upload. Ni order tuk birthday celebration kat PRAsek...


ni setelah final touch up... simple je pun... tapi ikhlas dr hati...

Thanx ....

to all bakers...

Salam... entry ni khas untuk para bakers, tapi yg x jadi bakers pun di galakkan membaca dan melihat.... :)
Alhamdulillah, permintaan tepung kek ini menggalakkan.....Insyaalah, ia membantu proses anda membuat tempahan dr pelanggan. Boleh di kukus, atau di bakar, untuk tahan lebih lama......

 so kepada sesiapa yg nak order banyak, ble contact ye, harga special punye....  ade yang dah buat bisnes sendiri dgn menggunakan tepung ni, alhamdulillah....kita berkongsi rezeki Allah.

Feb 22, 2011

Oreo Cheese Cake



+- 500 gram...
topping : blueberi /coklat
RM30 shj...




sedia untuk di makan....