Coklat oh Coklat!!!

SELAMAT DATANG KE DUNIA MAKANAN YG BERASASKAN COKLAT

Apr 23, 2011

choclate- gift set


Thanx ye Wan & Ela.... kalau ok ble la promote kat kwn2 yg nak naik plamin plak lps ni... :)

Apr 16, 2011

mini lollichoc

choclate- gift set


Thanx Ieda ! siap bg duit raye kat anak2 saye sorang seringgit lagi tu! hehe...

choclate- gift set



TQVM kak Sue... nnt nak mkn lg jemputla beli lagi ye.... :)

Choc Moist Cake

Apr 3, 2011

Pandan Layer Cake

This is my 1st try.....
Actually my son yg  insist sgt nk potong kek...(asik tgk mama nya dok buat kek tuk org, die pun geram nak potong kek..)  Dia suh tulis "Happy Birthday", I said it's not your bday yet... then he asked me to write this words....  ya,,, we R happy Family.. alhamdulillah... happy2 sokmo.

tgk gmbar kt bwh ni.... comot sket, anak bujang 6thn la yg potong... kek dia la kata kan... :)

Biasa nye kek ni di hias dgn kelapa parut kering, tp sbb kami x berapa suka kelapa tu, so letak choc ricce & tulis sket2 camni...

Resepi kek ni amik dr SINI. tapi ade adjust2 sket, n saya guna susu cair instead of santan.
Thanx ye pn  owner.... sy minta izin C&P ye... sbnrnye ade jumpe beberapa lg resepi, tp tertarik nk cube yg ini. Untuk kek span, sy guna sponge mix dan ikut cara yg ada kt tepung tu je.mcm buat kek2 span yg lain....

Mula-mula sediakanlah sebji kek Span dan dibelah 4 (kita punya belah 3 aje) - saya belah 2 je... hihi
Bahan buat kek Span: 

5 biji telur grade b atau 4 biji yg grade A 
250gm tepung sponge mix 
1 sudu besar ovalette 
60 ml air 
60 ml minyak jagung 
1 sudu teh pes pandan (atau ambil dari daun pandan yg dikisar-lbh wangi baunya) 

Caranya: 
Panaskan oven. 
Pukul sponge mix ,telur dan ovalet pd kelajuan tinggi hingga gebu dan pekat. 
Tambah air dan pes pandan dan pukul lagi. 
tambah minyak dan pukul pada kelajuan rendah sahaja. 
Bakar selama 35 minit pada 180 degree celcius. 
Lepas siap dibakar..segera terbalikkan kek ke atas jaring selama 5 minit. 
Keluarkan dari acuan dan sejukkan. 

Untuk Custard: 
800ml santan + daun pandan - 4 helai - sy guna susu cair 
(Kita ambil santan kotak 250ml campur air jadi sehingga 800ml kemudian masukkan 
daun pandan blend dan tapis) 
1 sudu besar sebuk agar-agar 
1 cawan gula 
8 sudu besar Tepung Hoen kwe warna hijau/biasa pun boleh. 
1 sudu teh garam. 

Caranya: 
Masukkan semua bahan diatas dalam satu periuk dan masak sambil mengacau adunan tanpa henti hingga adunan jadi pekat dan likat. 

Cara melapis pandan Layer Cake. (Untuk acuan biasa yg tak boleh tanggal) 

Ini kena dilakukan dengan pantas kerana adunan custard cepat keras. 
Sendukkan custard dan ratakan atas acuan. Kemudian letakkan lapisan kek, kemudian cepat-cepat sendukkan adunan custard ratakan dan letak kepingan kek buat begitu dan untuk lapisan akhir (cth saya lapisan ke 3) jangan sendukkan custard diatas kek memadai letakkan custard dibahagian tepi biar padat dan rata. Lapisan akhir inilah menjadi tapak kek bila di terbalikkan nanti. Sejukkan lebih kurang 3 jam atau lebih baru dikeluarkan dari acuan. 



ok, kt bwh ni plak gambar lapisan terakihir kek sy dan gambar tepung Hoen kwe hijau yg saya guna.



alamak!!!! gambar terbalik, lupa nak edit. x pe la ye... tgk je la dulu, ade mase br tukar... mls nak tunggu intrnt ni, nak upload gambar slow sgt ni...